Info
 
Borriana Turisme | TORRE CARABONA
2690
page,page-id-2690,page-template,page-template-full_width-php,ajax_fade,page_not_loaded,smooth_scroll,

TORRE CARABONA

Al sud-oest de Borriana, al costat del camí del Palmeral i a uns 250 metres del camí Vell de València, pròxim al notable immoble del Baró, s’alça la torre de Carabona. La torre és de planta rectangular, de 10,95 m per 6,10 m; la formen planta baixa i dues plantes que arriben a una altura de 9,20 metres i està coberta per una estructura que sustenta una coberta de dos aiguavessos. Les plantes es troben unides entre si per una escala de volta. La disposició de la planta, dividida per un mur situat a sis metres de la façana, permet apuntar la possibilitat que la torre primitiva fóra de menor entitat que l’actual.

La construcció de l’edifici inicial cal situar-la al segle XIII, quan es produeix la primera donació. A esta data pertanyeria la porta adovellada de la façana, però les espitlleres, el pilar de la planta superior i la coberta ens remeten al segle XVIII, quan es van construir els quatre habitatges annexos i es va procedir, segurament, a la reconstrucció de la torre.

La planta baixa, en la seua configuració actual, pareix respondre al tipus d’habitatge rural i consta d’una sala i la cuina en una estança comuna connectada amb les quadres, reservant la planta superior per a dormitoris. La planta primera consta de dues habitacions de diverses cotes. L’accés a la planta superior es realitza per mitjà d’una escala d’implantació molt posterior a l’existent en el primer tram.

L’edifici se sosté per mitjà d’una estructura de murs portants que en la segona planta canvia per un sòlid pilar de rajola. Contigües a la torre es van afegir quatre habitatges d’arquitectura popular que podrien ser de final del segle XVIII.