Info
 
Borriana Turisme | Rutes i visites guiades
2450
page,page-id-2450,page-template,page-template-full_width-php,ajax_fade,page_not_loaded,smooth_scroll,

Rutes

i visites guiades

Una manera de conéixer millor la ciutat és fer-ho a través de les nostres visites guiades o rutes, en les quals podràs conéixer els racons més emblemàtics de Borriana.

La majoria d’estes visites poden realitzar-se en qualsevol època de l’any, tant de forma individual com en grups organitzats, i en este cas aniran acompanyats d’un guia sempre que se sol·licite.

La Ruta

patrimoni religiós

ruta_burriana_religioso

Des del temps de la reconquesta fins al principi del segle XX va anar alçant-se un conjunt d’edificis dedicats al culte, que relaten la història de la localitat i reflecteixen el caràcter i la devoció de la gent que, en tot este temps, ha poblat Borriana. 

Esta ruta t’ofereix la possibilitat de conéixer el nostre patrimoni religiós a través de monuments com la basílica del Salvador, construïda a instàncies de Jaume I per a commemorar la seua victòria; l’ermita de Sant Blai, erigida en honor al patró de la ciutat; l’església de la Mercé, testimoni de la presència mercedària a la vila; l’església de les Dominiques i el temple de Sant Josep, bellíssim exemple d’arquitectura neogòtica, obra de l’arquitecte Godofred Ros i d’Ursinos.

La Ruta

Modernista

El recent desenvolupament i varietat de l’arquitectura, juntament amb la proliferació d’edificacions a la ciutat de València durant la segona meitat del segle XIX, va tenir el seu reflex en les més importants poblacions valencianes. A Borriana, va ser l’auge del comerç de la taronja i la riquesa propiciada a partir de 1858, el que va donar lloc a estes construccions, aportant un aspecte més modern i avançat a la ciutat. 

Esta nova moda constructiva va tenir la seua esplendor cap als anys trenta, en què hi havia al voltant de dos-cents comerciants de taronja, els quals, amb la intenció de reflectir el seu nou estatus, van renovar les seues cases i les van decorar amb les últimes novetats, arribant fins i tot a encarregar les obres a arquitectes de la gran capital.  

Coneix els secrets d’esta moda que va significar una revolució a la ciutat. Sorprén-te amb la voluptuositat de les seues façanes i amb la bellesa de les seues forges, en balcons i finestrals, i la majestuositat de les seues portes. Descobreix una ciutat plena d’encants que espera seduir-te amb cada un dels seus bells racons.

 

ruta_burriana_modernismo

La Ruta

del mar.

ruta_burriana_mar

Borriana, ciutat unida a la Mediterrània, t’ofereix la possibilitat de gaudir de les seues platges, el seu passeig marítim i de sorprendre’t amb totes les possibilitats que li brinda el Mare Nostrum. 

Emprén el camí pel litoral de Borriana des de la Torre del Mar, guardiana de la nostra costa i testimoni fidel de la història local. Al llarg del recorregut d’esta ruta que et proposem, et sorprendràs amb les magnífiques vil·les que, des de principi del segle XX, miren melancòlicament el mar. Sentiràs sota els peus l’agradable sensació que suscita passejar per l’arena fina i les aigües cristal·lines de les platges de la Malva-rosa/Grau i l’Arenal. Abans de visitar el port pesquer, entra a la llotja i coneix la subhasta del peix que es captura a la nostra costa. Després, endinsa’t en el port esportiu, dotat de les més modernes instal·lacions, i finalitza la visita contemplant un meravellós capvespre al mirador del port, el nostre privilegiat balcó al mar. 

La Ruta

pel Clot de la Mare de Déu.

Conta la llegenda que uns pastors, alertats per un toc de campanes, van rescatar una imatge de la nostra patrona, la Mare de Déu de la Misericòrdia, dins del que llavors es denominava Estany de la Vila. En 1740 es va beneir l’ermita edificada en el seu honor i, des d’aquell moment, este màgic lloc rep el nom de Clot de la Mare de Déu

En esta ruta et proposem un tranquil passeig per un dels llocs més emblemàtics de la ciutat, en què podràs gaudir de cada racó, cada color i sobretot del silenci i la tranquil·litat que al seu interior pots trobar. 

Escenari d’aventures en temps passats, com l’assalt a la localitat per 13 galions de corsaris en 1519, este lloc s’ha convertit en espai de visita obligada, perquè la seua singularitat i bona accessibilitat el converteixen en un lloc multidisciplinari al qual acudir en qualsevol època de l’any.  Les característiques i condicions d’este emblemàtic lloc el van portar a ser declarat en 2002 paratge natural municipal, per tal de preservar la seua rica flora i fauna.

 

ruta_burriana_clot

La Ruta

de les Ermites.

ruta_burriana_ermitas

Des de la seua fundació, i a causa de la fertilitat de les terres que conformen el paisatge rural, Borriana ha sigut una ciutat agrícola a la qual els pobladors han sabut agrair els béns que els ha oferit durant anys. És tal la dedicació i l’estima dels seus pobladors per les seues terres, que en estes a poc a poc van anar configurant la seua vida, estructurant un paisatge agrari ric en construccions d’alt valor cultural. 

Així doncs, al llarg dels 22 km del recorregut que t’oferim, a més de contemplar nombrosos camps de tarongers amb el seu entramat de séquies, alqueries, molins i pous entre d’altres, es poden admirar les sis ermites que amb orgull els nostres avantpassats van erigir per tal de sentir-se en tot moment com a casa. Un paisatge molt particular, modelat per la cultura i tradicions dels nostres avantpassats. 

La Ruta

de les Torres.

La gran extensió de terreny que comprén Borriana dóna lloc a construccions de gran diversitat i funcionalitat. El terme municipal, enclavat en l’extensa planura de terres fèrtils anomenada la Plana de Castelló, amaga un important patrimoni cultural, obra dels nostres avantpassats, que permet conéixer la història local entre camins, partides, la seua arquitectura i toponímia. 

Així doncs, t’invitem a descobrir el conjunt de torres que, juntament amb la resta de construccions, poblen els nostres camps i terme des d’anys immemorials. Torres, com la de la Regenta, que podria haver estat clau en la custòdia de la Borriana musulmana; o la Torre del Mar, sempre pendent de possibles atacs pirates, esperen a ser descobertes per tu. (mes informació)

 

ruta_burriana_torres

La Ruta

de l´Aigua.

ruta_burriana_agua

Esta ruta pretén donar a conéixer el recorregut de les aigües a Borriana des del riu Millars fins a la localitat. Un circuit entre camps de taronges en què coneixeràs tant el sistema de regadiu, gran herència del nostre avantpassat àrab, com el sistema utilitzat per a abastir d’aigua corrent la Borriana del passat. 

Séquies, antics molins d’aigua i motors, cases de parada a què acudeixen els regants quan hi ha incidències en el repartiment de l’aigua, formen part del llegat configurat per la nostra cultura agrícola. Però potser el més sorprenent que ofereix esta ruta és poder conéixer el camí i procés que seguia l’aigua fins a les nostres cases. Els antics filtres d’aigua potable, encara en peu, i la construcció del dipòsit d’aigua potable, ens ajuden a conéixer este interessant procés.

La Ruta

ORANGE TOUR.

Si hi ha una cosa que defineix el paisatge de Borriana és el mantell verd que l’envolta i que és conformat pels camps de tarongers. I és que la taronja va jugar un importantíssim paper en la configuració de la Borriana del segle XX. 

Al llarg d’esta ruta podràs descobrir el món de la taronja, coneixent de primera mà el procés de cultiu, recol·lecció i comercialització d’este cítric. 

Podràs visitar els camps per conéixer el seu sistema de cultiu i degustar la taronja del mateix arbre. Coneixeràs de primera mà el procés de tractament d’este cítric als magatzems, des que és recol·lectat fins que és encaixonat i comercialitzat. I a més a més, gaudiràs de l’arquitectura derivada de la seua esplendor comercial als carrers del centre de Borriana. 

Tota una experiència per als sentits que, esperem, no deixes passar.

ruta_burriana_clot