Info
 
Borriana Turisme | CREUS DE MAIG
2399
page,page-id-2399,page-template,page-template-full_width-php,ajax_fade,page_not_loaded,smooth_scroll,

CREUS DE MAIG

Quan el calendari s’endinsa en el mes de les flors, Borriana es transforma en un gegantí jardí adornat per les meravelloses creus que elabora cada una de les comissions falleres.  

L’origen d’esta tradició caldria buscar-lo en un moment en què els fallers, famosos per les ganes d’innovar en les festes, van voler fer una aportació a Borriana i van decidir plantar creus florals el dia 3 de maig, data en què es commemorava la invenció de la creu per a santa Helena. El primer document borrianenc referent a les creus de maig data del dia 1 de maig de 1944. Es tracta d’una notificació oficial de l’Alcaldia firmada per Salvador Dosdá, president de la Comissió de festes, que dóna oficialitat a la celebració d’este acte. El text es va adreçar a les comissions falleres per a notificar que la Comissió de festes havia acordat, amb motiu de les creus que anaven a plantar-se a Borriana el dia 3 de maig, concedir tres premis de 125, 100 i 75 pessetes respectivament a les tres millors. Els monuments havien d’estar plantats el dia 3 al matí i el jurat eixiria de l’Ajuntament a les 6 de la vesprada per valorar les obres. Finalment, les creus es van plantar el dimecres 3 de maig. Elaborades amb molt de gust artístic, els efímers monuments florals van ocupar l’emplaçament de les falles i les tres millors creus van ser reconegudes amb els guardons promesos. El primer premi el va meréixer La Mota, el segon la plaça del Divuit de Juliol, on plantava la falla Barri València, i el tercer premi el va guanyar el Barri d’Onda, que va plantar la creu a la plaça del Cardenal Benlloch.

Així doncs, ja com una tradició, cada any des d’eixe 3 de maig de 1944, un mar de monuments i conjunts florals envaeixen, durant el primer cap de setmana de maig, els carrers de la localitat amb un preciós colorit i agradable aroma floral en què el clavell és el gran protagonista.  

La festa de les Creus de Maig ha estat reconeguda per la Generalitat Valenciana com a festa d’interés turístic provincial per la seua tradició, bellesa i gran atracció turística a la província de Castelló. 

Les Creus de Maig es constitueixen com el tret d’eixida per a les comissions falleres de la localitat. I és que estes, encarregades de la seua creació i per tant de la supervivència de la tradició, pretenen amb la seua construcció simbolitzar la continuïtat de les venidores festes de Sant Josep. 

Com a complement a este festeig, es du a terme durant el mes de maig la Ruta de la Tapa, una atractiva proposta gastronòmica que permet a veïns i visitants conéixer la variada oferta culinària de la localitat d’una manera divertida i econòmica que invita a passejar pels carrers de la localitat.